Projecte voluntariat "REMS" per a Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut de la gent gran.

Data d’inici: abril 2016

Data final: projecte amb continuïtat

Objectius i organitzadors del projecte REMS

El programa REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut) té per objectiu la millora de la qualitat de vida de persones grans amb graus lleus i moderats de malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer o el Parquinson, i de persones amb deteriorament cognitiu lleu.

La Fundació Catalunya Pedrera amb el projecte REMS tracta de millorar la qualitat de vida de persones que comencen a tenir algun problema de memòria o malalties pròpies del procés d’envelliment, oferint rutes guiades per a gent gran.

Els participants accedeixen a uns serveis innovadors, integrals, fonamentats en l’atenció centrada en la persona i a uns preus socials molt assequibles. El programa es desenvolupa en els Espais Socials de la Fundació Catalunya-La Pedrera

El grup de voluntariat de Centre d'Estudis Prat participa amb el projecte REMS

Els alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior que han volgut participar-hi, han gaudit d’una gran experiència. La nostra activitat és col·laborar a través del voluntariat amb el projecte REMS explicant als avis rutes virtuals dins del centre per reforçar i estimular la memòria fent una sèrie d’activitats com per exemple explicar destinacions on ells han estat en algun moment de la seva vida a partir d’anècdotes, imatges, cançons que estan relacionades amb el destí.

La tasca del voluntariat de Centre d’Estudis Prat és molt valuosa perquè ajuda a dinamitzar les activitats de socialització per aquest col·lectiu.

6a trobada - Activitat d'Aprenentatge - Servei - maig 2018

El matí del divendres 11 de maig vam realitzar l’última ruta del curs amb les alumnes del grup de voluntariat del Centre d’estudis Prat que venim organitzant des de fa tres anys. Les alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, Informació i Assistències Turístiques Judit, Laia, Ari i Marina, han realitzat l’activitat d’aprenentatge i servei al voltant de la Sagrada Família i el Centre Modernista de Sant Pau.

Es tracta d’un programa que ajuda a exercitar la memòria a persones que estan en un procés molt incipient, amb rutes peatonals dissenyades per les alumnes per espais emblemàtics de la ciutat. Amb aquesta iniciativa ajudem a reforçar i estimular la memòria.

5a trobada - Activitat d'Aprenentatge - Servei - març 2018

Com anem fent des de fa uns quants cursos, amb els alumnes voluntaris del Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, Informació i Assistències Turístiques, hem realitzat l’activitat d’aprenentatge i servei que tant ens aporta i els avis queden molt satisfets, ja que només surten a fer visites culturals quan nosaltres els trèiem a conèixer recursos i monuments de la ciutat. Hem fet un passeig pel Passeig Sant Joan, un carrer que d’ençà que va ser remodelat fa uns anys, s’ha convertit en un espai molt agradable per passejar, prendre el sol i fer l’aperitiu…

Hem començat la visita davant del Palau Macaya, edifici projectat per l’arquitecte Puig i Cadafalch, seguidament ens hem aturat en la intersecció de Diagonal amb el Passeig Sant Joan per apreciar l’escultura de Mossèn Cinto i Verdaguer que va ser sacerdot i poeta. Una mica més avall ens hem aturat davant l’església de les Saleses, projectada per l’arquitecte Joan Martorell que va ser deixeble d’Antoni Gaudi. amb influència a la façana de l’arquitecte Modernista.

Hem baixat passejant fins a la Plaça Tetuan, dins la plaça es troba el grup escultòric del Dr.Robert, que va ser alcalde de la ciutat durant un període breu però es va fer popular per la seva oposició a les taxes al comerç i a la indústria. Les escultures es van encarregar a Josep Llimona i el disseny del grup escultòric el va fer l’arquitecte Lluis Domènech i Muntaner. I per acabar aquest passeig tan monumental hem finalitzat a l’Arc de Triomf que es va construir amb motiu de l’Exposició Universal de 1888 i era la porta d’accés al recinte firal.

Moltes gràcies voluntàries AmbarPatryciaNoelia, Elena i Marta i també a les pròximes voluntàries Judit, Ariadna, Marina, Laia i Marta.

4a trobada - Activitat d'Aprenentatge - Servei - maig 2017

Els nostres alumnes Tània, Patrycia, Elena, Marta, Dani, Isa, Eli i Josep del Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, Informació i Assistències Turístiques, han explicat diverses festes populars com Les Falles, Sant Jordi, La Patum, Sant Joan, a l’Espai Social Sagrada Família, han fet dinàmiques de grup i han interactuat molt activament amb tots ells. Activitats com aquestes contribueixen a fer passar una bona estona a la gent gran del centre i encara més important a recordar festes que segur han participat. I d’aquesta manera estimular la seva memòria.

3a trobada - Aprenentatge indoor - febrer 2017

Les nostres alumnes de Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, Informació i Assistències Turístiques, han explicat diverses ciutats de la península ibèrica i d’ Europa als participants de la sessió, han fet dinàmiques de grup i han interactuat molt activament amb tots ells. Activitats com aquestes contribueixen a fer passar una bona estona a la gent gran del centre i encara més important a recordar llocs que molts d’ells havien visitat i així aconseguir estimular la seva memòria.

2a trobada - Ruta guiada per l’eix Gaudi - novembre 2016

Coincidint amb l’inici de l’època nadalenca, Centre d’Estudis Prat va reprendre l’activitat de voluntariat que es va iniciar l’any passat amb la Fundació Catalunya Pedrera (projecte REMS) amb qui col.laborem des de fa un any.

El curs 2015-16 vam fer “La Manzana de la Discordia” i enguany l’eix Gaudi amb dos recursos que són molt representatius: la Sagrada Família i l’Hospital de Sant Pau.

Ha estat una activitat on han gaudit tots els participants, els avis, protagonistes de l’activitat, els cuidadors i la professora, Sonia Menéndez, que es sentia plena de satisfacció per la implicació dels alumnes Victor, Melanie i Silvia, de 2n curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, Informació i Assistències Turístiques, i l’atenció dels avis a les explicacions que donaven.

1a trobada - Rutes virtuals - abril 2016

La nostra activitat és col·laborar a través del voluntariat amb el projecte REMS explicant als avis rutes virtuals dins del centre per reforçar i estimular la memòria fent una sèrie d’activitats com per exemple explicar destinacions on ells han estat en algun moment de la seva vida a partir d’anècdotes, imatges, cançons que estan relacionades amb el destí.

Ha estat una experiència molt positiva tan pels avis que s’ho han passat molt bé perquè recordaven i explicaven els seus records de quan van ser-hi com pels voluntaris que ha estat una activitat molt emotiva perquè veien les reaccions d’ells amb somriures, mirades i comentaris Amb aquest projecte el que fem es ajudar a pal·liar l’aïllament social de les persones grans.

Més informació sobre el projecte REMS