Ruta literària i històrica pel barri de Gràcia

Els alumnes del taller de llengua de Batxillerat han fet un recorregut pels carrers del barri de Gràcia a través dels indrets que van servir de font d’inspiració a Mercè Rodoreda per escriure La plaça del Diamant (1962), una de les seves obres més conegudes i reconegudes a nivell mundial, traduïda a més de trenta idiomes.

L’itinerari guiat per cinc voluntàries del Cicle Formatiu de Turisme (GIAT2) de Prat Educació ha començat als Jardinets de Gràcia i s’ha enfilat pel carrer gran fins a la Plaça del Diamant. En cada localització s’ha fet una explicació del context històric i cultural i la lectura d’un fragment de l’obra (Ferreteria Soriano, Mercat de la Llibertat Casa Francesc Cama,..). Un dels indrets amb més nostàlgia és el ja desaparegut cafè Monumental, punt de trobada dels graciencs i lloc escollit per Rodoreda per descriure moments crucials de la vida de la Colometa.

La ruta també ha passat pel carrer Montseny i ha tingut el seu punt àlgid a la plaça del Diamant, davant una petita escultura de Xavier Medina-Campeny que representa la protagonista de l’obra, la Colometa. En aquest indret els alumnes han pogut visitar el refugi antiaeri de la Guerra Civil, construït a dotze metres sota terra pels veïns del barri amb una capacitat per a més de dues-centes persones. Un indret on els veïns van establir una relació amor/odi degut als nombrosos atacs que va patir la Gràcia industrial de l’època, plena de fàbriques que eren el principal objectiu de l’aviació feixista italiana.

Deixa un comentari