FullSizeRender (1)

Els alumnes del segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, Informació i Assistències turístiques del Centre d’Estudis Prat, participen en una ruta a través dels vestigis de l’antiga colònia de Barcino.

Amb aquest recorregut els alumnes van descobrir els orígens de la ciutat de Barcelona i la importància que ha tingut per a les nostres terres la romanització.

L’origen de Barcelona es remunta al segle I aC, aproximadament entre els anys 15-10 aC, quan l’emperador August va fundar la colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino. Al llarg de la visita els alumnes de turisme van comprovar que encara es conserven restes de l’antiga colònia romana, algunes amb un estat de conservació molt millorable com les quatre arcades de l’aqüeducte, descobertes per atzar a l’any 1988 en enderrocar una antiga construcció. Un que subministrava aigua del Besòs situada al carrer Duran i Bas, que arribava fins a la porta decumana situada a l’actual plaça Nova. En aquest indret van conèixer que el fragment de l’aqüeducte va ser reconstruït l’any 1958. L’original feia entrar l’aigua a un castellum aquae des d’on es distribuïa per l’interior de la ciutat.

FullSizeRender

L’inici del recorregut va tenir lloc a la Via Sepulcral Romana, que es troba a l’actual plaça de la Vila de Madrid, correspon a un vial secundari que comunicava la colònia Barcino amb l’actual zona de Sarrià i que tenia, a banda i banda, enterraments de persones de les classes populars dels segles I a III de la nostra era.

Un dels punts que va aixecar més interès de la peatonal va ser les quatre columnes del temple d’August, un secret amagat en una casa del carrer Paradís. Dins d’un petit pati medieval, seu del Centre Excursionista de Catalunya ens trobem amb aquesta joia de més de dos mil anys d’història, com la mateixa Barcelona. És tot el que queda del temple d’August, a més d’alguns fragments de l’arquitrau i del podi damunt del qual s’aixecava. Les columnes del temple d’August són d’ordre compost. El temple formava part del Fòrum de Barcelona i es va construir durant el segle I a.C, i com el seu nom indica estava destinat al culte a l’emperador August.

L’activitat es va fer el dilluns dia 9 de novembre i va durar unes dues hores. En acabat els alumnes en van fer una valoració molt positiva. Aquesta és la primera de les rutes programades per aquest curs a l’assignatura de Recursos Turístics.