Amb 35 anys, el Carlos va decidir fer un canvi professional i va cursar el Cicle de Grau Superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma. Després d’entrar exitosament al mercat laboral, va estar un temps treballant com a programador d’aplicacions Android. Ara, amb 47 anys, ha fet un nou pas a la seva carrera assolint el càrrec de Tech Lead a l’empresa de serveis automobilístics Europcar.

 

 

Com descriuries la teva activitat professional?

Fins fa un mes em dedicava a programar aplicacions mòbils pel sistema operatiu Android. Ara tinc el càrrec de tech lead a l’empresa Europcar, que vol impulsar una aplicació mòbil del seu servei, que consisteix a llogar cotxes, furgonetes i camions. El tech lead d’una empresa s’encarrega de controlar que tothom segueixi unes mateixes directrius a l’hora de desenvolupar i programar una aplicació.  Aquesta és una feina més de direcció i no tant de “picar”, com feia quan treballava de programador. Però el tech lead no és necessàriament el millor programador de l’empresa, sinó que és algú que, per descomptat, sap programar i té experiència fent-ho, però que també reuneix altres habilitats (soft skills) que són necessàries a l’hora de dirigir un projecte.

 

Quin és l’objectiu actual d’Europcar pel qual treballes?

Ara tenim diferents equips distribuïts per tot el món. Això vol dir que a la mateixa empresa hi ha diferents ciutats, cultures, horaris… La meva missió és la d’intentar unificar tots els processos i que tothom treballi de la mateixa manera per tal d’aconseguir crear una aplicació mòbil 100% crash free. Una app crash free és una aplicació que no té problemes de funcionament: no triga en carregar la informació, no es tanca sobtadament, etc. Com a programador, aconseguir desenvolupar una app així és gairebé el millor.

 

Què vas aprendre al Cicle de DAM que t’hagi servit en la teva carrera de programador?

El que vaig agafar i més m’ha servit és conèixer i entendre la base de tots els idiomes de programació. Les bases són fonamentals per després poder treballar amb diferents idiomes i entendre com funciona tot. Sense el Cicle de DAM no hagués arribat on sóc ara, perquè et dóna les bases de tot el necessari per treballar en aquest sector.

També vaig aprendre moltíssim realitzant el treball final d’FP. Sempre recomano als alumnes que se’l prenguin seriosament i creïn un projecte amb l’objectiu de fer-lo realitat. Amb el meu equip, vam crear una aplicació relacionada amb el turisme i va anar força bé. Si enfoques el treball d’aquesta manera, aprendràs moltíssim més i, fins i tot, pots viure d’aquest projecte en el futur. Hi ha molts casos en què així ha estat.

 

“El que més m’ha servit del Cicle de DAM és conèixer i entendre la base de tots els idiomes de programació.”

 

Quines sortides professionals té algú titulat en DAM?

Pots treballar de programador en qualsevol empresa informàtica desenvolupant aplicacions per a ordinadors o mòbils. També pots fer de QA (quality assurance) i dedicar-te a intentar sabotejar els codis desenvolupats pels programadors per veure fins a quin punt estan ben fets. També pots treballar de tech lead, com és el meu cas, o gestionant persones. Crec que no hi ha límit de sortides laborals. A més, és un sector on sempre es troba feina, perquè cada vegada es requereixen més professionals de la programació. 

 

Quin consell donaries a algú que vol iniciar-se a la programació amb el Cicle de DAM?

Que s’ha de tenir en compte que és un món d’hores extra, però no per treballar en l’empresa on estiguis, sinó per tu mateix. Quan et fas programador, et fas investigador. Quan jo cursava el Cicle, pel matí anava a estudiar, per la tarda a treballar i després, quan arribava tard a casa, em posava a fer el meu projecte personal. Em passava el dia intentant millorar les meves habilitats per evolucionar dins del sector. Per tant, t’ha d’agradar el que fas perquè li dedicaràs moltes hores, sempre i quan vulguis créixer professionalment. Jo treballo molt però no ho veig com una feina, sinó com un hobby pel qual em paguen.