Segons un estudi publicat per la revista Scientific Reports i coliderat per un equip de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i la Universitat d’AlacantL’Homo antecessor, una espècie que va habitar la península Ibèrica fa uns 800.000 anys, hauria tingut un patró alimentari mecànicament més exigent que el d’altres espècies d’hominins d’Europa i el continent africà. Aquest patró únic, que es caracteritzaria pel consum d’aliments durs i abrasius, es podria explicar per les diferències en el processament dels aliments en un entorn molt exigent amb fluctuacions en el clima i en els recursos alimentaris.

En aquest estudi, hi participa la Laura Martínez, professora de la modalitat de Ciències i Tecnologia del Batxillerat privat de Centre d’Estudis Prat, Doctora en evolució humana. Llicenciada en biologia i màster en biologia experimental.

En la nova recerca, es revelen per primer cop les evidències sobre la dieta d’aquests hominins a partir de l’estudi de les traces microscòpiques que deixen els aliments en l’esmalt dental.

Fins a la realització d’aquesta recerca, la dieta dels hominins del Plistocè inferior europeu d’Atapuerca (Burgos, Espanya), un dels nostres avantpassats més remots, s’ha inferit a partir de les restes d’animals trobats en els mateixos nivells en què es van trobar les restes humanes: una gran varietat de mamífers de grans dimensions i fins i tot tortugues. També s’ha suggerit la presència d’indicis de canibalisme en alguns d’aquests fòssils.

Des de Centre d’Estudis Prat volem felicitar a la nostra professora per aquesta important revelació i encoratjar-la a seguir amb l’investigació.

Trobaràs la informació completa sobre l’estudi a la web de recerca de la Universitat de Barcelona.

Jornada de Portes Obertes del Batxillerat privat de Centre d’Estudis Prat el pròxim dijous 30 de març a partir de les 19h.

Som al C/Roger de Llúria, 97 al bell mig de Barcelona. +Info: 93 215 58 52