Avui, 14 de desembre de 2016 es commemoren 105 anys de l’arribada de la primera expedició al Pol Sud l’any 1911. Amb motiu d’aquest aniversari, Google ha dedicat un dels seus famosos “doodle” a aquesta important fita.

Els alumnes del Batxillerat privat de Ciències i Tecologia de Centre d’Estudis Prat ens recorden la història d’aquesta primera expedició al Pol Sud.

La primera expedició en arribar al pol Sud va estar encapçalada per l’explorador noruec Roald Amundsen. Ell i quatre companys van arribar al pol sud el 14 de desembre de 1911.

L’expedició d’Amundsen va ser la primera de plantar la bandera a l’Antàrtida i guanyava així la cursa al britànic Robert Scott, que hi va arribar quatre setmanes després i va morir a la tornada.

Amundsen va establir la seva base Antàrtica, la Framheim, a la badia Balenes a la barrera de gel de Ross. Després de mesos de preparació, en què va establir magatzems d’aprovisionament i va realitzar una sortida nul·la que gairebé acaba en tragèdia, ell i la seva expedició van sortir cap al pol l’octubre de 1911.

Es recorden les paraules de Road Amundsen al referir-se a la sòbria celebració que ell i els seus companys van realitzar a 23 graus sota zero ” En aquestes regions, un perd la costum de realitzar llargues celebracions. Com més curtes millor